Person håller upp plastfragment på strand

Förbud av engångsartiklar i plast i ny lag

Med ny lagstiftning från EU förändras framtiden för engångsplast. Vilka produkter påverkas och hur kan företag vara med och bidra till en mer hållbar framtid?

Vill du prata mer om hur ditt företag kan minska plastanvändningen?

Vanliga frågor om plast

Vilka produkter blir skräp i havet?

Det mesta av skräpet i havet kommer från människor på land och är plast som bara använts en kort stund innan det slängs bort. Om man räknar med fimparna, som till stor del består av plast, är 70% av det skräp vi hittar vid våra skräpmätningar på stränder gjort av plast.

Det mesta är konsumentrelaterat skräp, som fimpar, sugrör och plastförpackningar för godis, glass och snabbmat. Vanligast är fimpar. Efter det kommer en kategori som kallas "Övrig plast". Det är oftast små plastbitar som inte går att identifiera - helt enkelt stora plastföremål som håller på att fragmenteras till mikroplast.

Varför använder vi så mycket plast?

Plast är ett praktiskt, tåligt och billigt material som är bra till många saker. Men styrkorna är också dess svagheter, framförallt när det gäller engångsplasten som bara används en kort stund.

Att plast är så billigt har gjort att produktionen ökat, med nedskräpning som följd. Att plast är tåligt gör också att den inte bryts ner om den hamnar i naturen. Det gör den extra problematisk för djur, natur och trivseln i våra samhällen. Därför behöver vi använda mindre plast, byta ut mot mer hållbar plast och framförallt se till att all plast återanvänds eller återvinns.

Tre sätt att bidra

An icon indicating horizontal scroll