Hero
Plast i buskarna på ö i Bohuslän.

Vi har problem med plastpåsar i naturen

Body

Den 1 maj införs en ny skatt på plastpåsar. I debatten om skatten har Håll Sverige Rents mätningar använts som argument både för och emot skatten. Nu tydliggör Håll Sverige Rent vad deras mätningar visar, och inte visar.

Johanna Ragnartz, VD för Håll Sverige Rent, menar att organisationens skräpmätningar i stadsmiljö inte kan användas som argument för att Sverige inte har problem med plastpåsar i naturen.

- Plastpåsar blåser in i buskar, och ner i diken och vattendrag. Därför kommer inte så många påsar med när vi mäter skräp i stadsmiljö. Då är det framförallt trottoarer och andra asfaltsytor som mäts, säger Johanna Ragnartz, VD för Håll Sverige Rent. 

När Håll Sverige Rent tillsammans med Uppsala kommun genomförde mätningar i Fyrisån sommaren 2019 hittades gott om plastpåsar. Mellan två broar i stadens centrala delar hittades över 200 påsar. 

- Och då kom plastpåsar som fyllts med vatten och hamnat på botten av ån inte med i mätningen, fortsätter Johanna Ragnartz. 

Skatt på plastpåsar är populär bland svenskarna. Enligt en mätning som Håll Sverige Rent gjort säger 59 procent att skatten är bra, ganska bra eller mycket bra. 

- De flesta svenskarna tycker skatt på plastpåsar är bra. Att använda så mycket plastpåsar som vi gör idag är ett slöseri med resurser. Om vi tillverkar färre plastpåsar minskar vi nedskräpningen och bidrar till ett bättre klimat. Vi på Håll Sverige Rent ser gärna ytterligare prishöjningar och tycker intäkterna bör gå till förebyggande arbete, till exempel informationskampanjer, avslutar Johanna Ragnartz.

Flera butikskedjor ger plastpåsepengar till Håll Sverige Rent

Flera svenska butikskedjor ger överskottet från försäljning av plastpåsar till Håll Sverige Rent, till exempel Cubus, Akademibokhandeln, KappAhl, Apoteket och Gekås Ullared. Kappahl minskade försäljningen av plastpåsar med 70 procent genom att jobba med information och höjt pris. Mer om vårt samarbete med KappAhl »

Sections

Skräpmätningen i Fyrisån