Hero
Fickaskkoppar för utdelning i en 7 Eleven-butik

7-Eleven delar ut gratis fickaskkoppar

Body

Håll Sverige Rent och 7-Eleven delar den här veckan ut gratis fickaskkoppar för att uppmuntra rökare att ta ansvar för den 1 miljard fimpar som årligen kastas i svensk utemiljö. Fimpar är det överlägset vanligaste skräpet och sprider både plast och gifter i naturen.

– Cigarettfimpen är skräpets värsting och toppar våra skräpmätningar i såväl städer som på stränder. Eftersom filtret består av plast bidrar nedskräpningen till att öka plasten i havet, dessutom innehåller fimpar giftiga ämnen, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Från och med i dag, den 12 augusti 2019, kommer det att finnas 8 000 fickaskkoppar att hämta på 7-Elevens butiker runt om i landet. Fickaskkopparna delas ut gratis så långt lagret räcker. Tanken är att de ska underlätta för rökare att ta med sig en fimp och slänga på avsedd plats, likt de lock som de flesta snusdosor är försedda med.

Varje år slängs omkring en miljard fimpar på marken i Sverige. Cigarrettfilter består till stor del av en slags plast, cellulosaacetat, som likt annan plast blir till skadlig mikroplast när den hamnar i miljön. Fimparna blir kvar i tiotals år i vår miljö och förs lätt ut i havet via vattendrag och dagvattenbrunnar.

– Med rökförbudet på uteserveringar som trädde i kraft under sommaren flyttas rökarna längre bort från askkopparna. De måste då tänka extra på att ta ansvar för sina fimpar och med en fickaskkopp blir det enkelt att ta med sig fimpen i stället för att kasta den på marken, säger Johanna Ragnartz.

Att fimpa på gatan och i naturen har länge varit ett utbrett beteende, trots att normen att inte skräpa ner är stark. Färre än var fjärde svensk, 23 procent, säger sig ha kastat skräp i vår utemiljö det senaste året, visar Skräprapporten som Håll Sverige Rent släpper årligen. Rökare, snusare och yngre vuxna uppger däremot själva att de oftare skräpar ner.

Fimpar innehåller förutom plast också giftiga ämnen, som exempelvis kadmium, som är giftiga för fiskar när ämnena lakas ur i vatten.