Barn samlar skräp i håv

Vi vill bli fler som inte skräpar ner

Har du också sett engångsmuggar, fimpar och plastpåsar ligga och skräpa på marken? Skräpet finns överallt omkring oss, och fastän det är olagligt att skräpa ner i Sverige hittar vi skräp i havet, på höga bergstoppar och alla ställen där emellan.

Håll Sverige Rent är en ideell organisation som arbetar med att få fler människor att inte skräpa ner. Vi vet att det går att stoppa skräpet, om vi gör det tillsammans!

Aktuellt

Städa en fågelholk

Fågelunge i fågelholk

Nu kartlägger vi skräp i fågelholkar. Du kan vara med och hjälpa oss att samla in viktig data!

Läs mer »

Skräpfritt fiske

Två män står framför några fiskebodar

Under höstens kräft- och hummerfiske kan vi tillsammans bidra till ett skräpfritt fiske där vi förhindrar att redskap förloras.

Läs mer »

Escape room

No time to waste – escape the plastic pollution wave

Fram till den 15 oktober kan alla Sveriges högstadier och gymnasier spela vårt digitala Escape room – No time to waste.

Läs mer »

Ta ställning mot skräpet du också!

Nedskräpning är ett av vår tids största samhällsproblem. Skräpet skadar djur och natur, förstör haven, gör städer otrygga och kostar samhället mycket pengar – helt i onödan. Gå med i Håll Sverige Rent, och visa att du är en del av Sveriges största rörelse mot skräp.

Material och verktyg

För skolor och förskolor

Barn i klassrummet

Håll Sverige Rent har tillsammans med lärare och elever, utvecklat startklara, idérika verktyg som gör det enkelt att få in hållbar utveckling på schemat, oavsett ämne. 

Hållbarhet på schemat »

För kommuner

Glada skräpplockare i Malmö. Foto: Jesper Berg

Verktyg och vägledning för dig som jobbar med nedskräpning på en kommun. Läs mer om vårt nätverk Håll Sverige Rent-kommun och våra metoder för att mäta skräp för att minska nedskräpning.

Vägledning för kommuner »

För företag

Tre personer med skräpplockarpåsar i en park.

En tuff arbetsuppgift blir så mycket enklare om man gör den ihop. Därför vill vi på Håll Sverige Rent samla Sveriges alla företag för att tillsammans göra en gemensam och kraftfull insats mot skräpet.

Företag mot skräp »

Fråga oss!

Undrar du varför folk skräpar ner? Eller om man kan slänga bananskal i naturen? Hitta svar på vanliga frågor eller ställ en egen i vårt frågeforum. Där svarar vi även på frågor kring våra skräpplockarkampanjer!

Lär dig mer om skräp

Skräp i havet

Plast i havet

Plast är det absolut vanligaste skräpet i havet och det mesta av flödet plast kommer från nedskräpning på land.

Läs mer om skräp i havet »

Skräp i naturen

En hand plockar upp en burk i naturen. Foto: Stefan Hamréus

Skräp i naturen förstör inte bara naturupplevelsen utan är också en direkt fara för djuren som lever där.

Läs mer om skräp i naturen »

Skräp i staden

Fimpar i händer med handskar

Fimpar är det absolut vanligaste skräpet i våra städer. Men vi hittar också mycket skräp från det vi äter och dricker på språng.

Läs mer om skräp i staden »

Karriär på Håll Sverige Rent

Längtar du efter en arbetsplats där du får arbeta med engagemang, kunskap och bolla med kollegor varje dag? Läs mer om hur det är att arbeta hos oss på vår karriärsida! Där hittar du även våra lediga jobb.

Tack till Postkodlotteriet!

Tack vare finansiering från Svenska Postkodlotteriet genomför vi tillsammans med Sveriges Stadsmissioner det gemensamma drömprojektet ”Trygga Orten”!