Pappa och barn plockar skräp

Vi vill bli fler som inte skräpar ner

Har du också sett engångsmuggar, fimpar och plastpåsar ligga och skräpa på marken? Skräpet finns överallt omkring oss, och fastän det är olagligt att skräpa ner i Sverige hittar vi skräp i havet, på höga bergstoppar och alla ställen där emellan.

Håll Sverige Rent är en ideell organisation som arbetar med att få fler människor att inte skräpa ner. Vi vet att det går att stoppa skräpet, om vi gör det tillsammans!

Aktuellt

Årets hållbara skolor

Glada barn

I samband med Hållbarhetsdagen 2023 har Årets hållbara förskola, Årets hållbara grundskola och Årets hållbara gymnasium utsetts.

Här hittar du vinnarna »

Nationell mätning

Fimpar och engångsmugg ligger på marken

Över 90 % av allt skräp är engångsprodukter. Det visar en nationell skräpmätning som Håll Sverige Rent genomfört på uppdrag av Naturvårdsverket under sommaren 2023. 

Läs mer om resultatet »

Konferensen 2023

Tre personer är ute i en park och plockar skräp

28-29 november bjuder vi in till vår årliga (digitala) konferens om nedskräpning. I år kommer vi titta närmre på biologisk mångfald och klimat kopplat till skräp.

Anmäl dig här »

Åtgärdsguiden

Fylld soptunna vid strand. Foto: Emma Grann

Vi har samlat effektiva åtgärder för dig som vill minska eller förebygga nedskräpning i havet, naturen eller staden.

Förebygg nedskräpning »

Städa en fågelholk

Fågelunge i fågelholk

Just nu kartlägger vi vilket typ av skräp som finns i fågelholkar. Du kan vara med och hjälpa oss att samla in viktig data!

Jag vill hjälpa till »

Karriär

Stolta skräpplockare

På vår karriärsida hittar du lediga jobb och berättelser från våra medarbetare om hur det är att arbeta på Håll Sverige Rent.

Karriär på Håll Sverige Rent »

Ta ställning mot skräpet du också!

Nedskräpning är ett av vår tids största samhällsproblem. Skräpet skadar djur och natur, förstör haven, gör städer otrygga och kostar samhället mycket pengar – helt i onödan. Gå med i Håll Sverige Rent, och visa att du är en del av Sveriges största rörelse mot skräp.

Material och verktyg

För skolor och förskolor

Barn i klassrummet

Håll Sverige Rent har tillsammans med lärare och elever utvecklat startklara, idérika verktyg som gör det enkelt att få in hållbar utveckling på schemat.

Hållbarhet på schemat »

För kommuner

Glada skräpplockare i Malmö. Foto: Jesper Berg

Verktyg och vägledning för dig som jobbar med nedskräpning på en kommun. Läs mer om vårt nätverk "Håll Sverige Rent-kommun" och våra metoder för att mäta skräp för att minska nedskräpning.

Vägledning för kommuner »

För företag

Tre personer med skräpplockarpåsar i en park.

En tuff arbetsuppgift blir så mycket enklare om man gör den ihop. Därför vill vi på Håll Sverige Rent samla Sveriges alla företag för att tillsammans göra en gemensam och kraftfull insats mot skräpet.

Företag mot skräp »

Fråga oss!

Undrar du varför folk skräpar ner? Eller om man kan slänga bananskal i naturen? Hitta svar på vanliga frågor eller ställ en egen i vårt frågeforum.

Lär dig mer om skräp

Skräp i havet

Plast i havet

Är marin nedskräpning ett problem i Sverige? Vilka konsekvenser har skräpet på land på djurlivet i havet?

Om marin nedskräpning »

Skräp i naturen

En hand plockar upp en burk i naturen. Foto: Stefan Hamréus

Hur påverkas den biologiska mångfalden av skräp? För skräpet förstör inte bara naturupplevelsen utan är också en direkt fara för djuren som lever där.

Skräp i naturen »

Skräp i staden

Fimpar i händer med handskar

Vilket skräp är det vanligaste i våra städer? Och hur påverkas tryggheten av att det är skräpigt i vår närmiljö?

Om skräp i stadsmiljö »

Tack till Postkodlotteriet!

Tack vare finansiering från Svenska Postkodlotteriet genomför vi tillsammans med Sveriges Stadsmissioner det gemensamma drömprojektet ”Trygga Orten”!