Hero

Utformning, tillgång och tömningsfrekvens på skräpkorgar (F8)

Body

Genom att systematiskt och strategiskt se över tillgången, tömningsfrekvensen och utformningen på offentliga papperskorgar säkerställs att infrastrukturen är tillräcklig och fungerar bra. Se till att soptunnor och containrar utformas för att förhindra att plast och annat avfall blåser i väg eller tas ut av fåglar etc. Det finns olika typer av papperskorgar att välja mellan: helt öppna eller täckta, papperskorgar med hål, täckta av lock, med springa, om de sitter ovan eller under marken mm. Valet av papperskorgar ska anpassas efter lokala förhållanden, till exempel problem med fiskmåsar eller kulturella faktorer. 

Inrätta särskilda platser där allmänheten kan kasta sitt källsorterade plastavfall. Det är viktigt att dessa är strategiskt placerade på platser där människor vistas och ofta passerar. Se till så att:

  • insamlingssystemet är lätt att förstå och är användarvänligt,
  • det går att lägga hård- och mjukplast på samma ställe,
  • det är nära till platser där det går att kasta källsorterade plastförpackningar,
  • behållaren är tillräckligt stor.

Frågans nummer i checklista för kartläggning:

  • F8 Infrastruktur runt renhållning av allmän plats (papperskorgars utformning)

Exempel

Stockholm stad, Big Belly 

Stockholm driver en mängd digitaliseringsprojekt med målsättningen att göra Stockholm till världens smartaste stad. De så kallade ‘’Big Belly’’-papperskorgarna är utrustade med digitala funktioner som drivs med solenergi, mobila tillbehör och sensorer som rapporterar i realtid när de är på väg att fyllas och det är dags att tömma dem. De har också inbyggd teknik för att komprimera avfallet.

Vanliga papperskorgar behöver tömmas 1–3 gånger per dag. Genom att de smarta papperskorgarna drivs med solenergi behöver de endast tömmas fyra gånger per vecka, vilket innebär färre tömningsrundor, lägre kostnader och mindre utsläpp. Big Bellies används också i andra svenska kommuner.

Läs mer: Pilotprojekt i Stockholm fick 115.000 färre tömningar med Bigbelly

Skottland, Storbritannien
Zero Waste Scotland har tagit fram information om vad en strategi för insamling av skräp i offentlig miljö bör innehålla med praktiska exempel. ”Litter bin strategy” innefattar nio fundamentala hörnstenar för ett fungerande system för allmänna papperskorgar:

  1. Placering. Placeringen av papperskorgar är avgörande och de bör placeras nära hot-spots. Vissa områden kanske inte lämpar sig för placering av papperskorgar på grund av till exempel vandalisering, tillgång och synlighet.
     
  2. Sortering. Sortera avfallet genom att ha olika papperskorgar för olika typer av avfall nära varandra. Behöver man gå några extra steg för att sortera kan det öka risken för nedskräpning. Ha även separat insamling av cigarettfimpar och tuggummi.
     
  3. Övervakning. Prioritera tömning genom att övervaka papperskorgarna. Det kan också användas till att se om de är placerade i rätt område. Smarta papperskorgar kan skicka signaler när den behöver tömmas, även om det är en dyrare variant.
     
  4. Tömning. Överfyllda papperskorgar bidrar till nedskräpning. Studier visar att nedskräpning leder till mer nedskräpning, därför är det viktigt att tömma papperskorgar regelbundet.
     
  5. Gör det lätt att rapportera. Se till så att det är enkelt och snabbt för privatpersoner att rapportera problem med papperskorgar och nedskräpning. Ett enkelt sätt är att använda sig av en app/telefonnummer med information på papperskorgarna.
     
  6. Samarbeta med partners. En fungerande strategi för renhållning i en kommun förutsätter samarbete med flera partners i kommunen, till exempel andra förvaltningar inom kommunen, skolor, företag, miljöorganisationer, välgörenhetsorganisationer med flera. Ett exempel är lokala myndigheter som samarbetar med markägare för att se till så att de har ett tillräckligt avfallsinsamlingsystem. Om private markägare inte har papperskorgar eller annan insamling kan skräpet hamna på kommunal mark. Lokala företag som kaféer och restauranger med mycket take-away skulle eventuellt kunna bidra till flera papperskorgar i närheten av verksamheten om kommunen sköter hanteringen.
     
  7. Kommunicera och utbilda. En kommunikationsplan är ett effektivt komplement och kan till exempel vara olika kampanjer för att motverka nedskräpning. Förebyggande arbete genom utbildning om nedskräpningens effekter och varför det är viktigt att använda papperskorgarna kan på lång sikt också spela en stor roll.

Läs mer: Litter Prevention Strategy 2020 - 2023

 

Åtgärden passar följande verksamhet(er)

  • Kommun

 

Åtgärden testad av Håll Sverige Rent ✓ 
Ja