
SMULLE - lek och lärande med biologisk mångfald
SMULLE står för Samverkan för Mångfunktionella Utemiljöer för Lek, Lärande och stärkta Ekosystemtjänster och riktar sig till dig som jobbar på förskola eller grundskola, främst lågstadiet.
Gå in och se våra filmer, delta i våra webbinarier och efter ni fått inspiration och tips kan ni själva påverka er gård. Kanske genom att så en äng eller skapa platser för vila i skuggan?
SMULLE är forskningsbaserat och görs i samverkan mellan Jönköping University & Håll Sverige Rents utbildningsprogram Grön Flagg.
Testa något eller fler av våra fina SMULLE- upplägg
Välkommen på webbinarium 8 februari

Välkommen på webbinarium om samverkan för ekosystemtjänster på (för)skolan.
Tid: 8 februari kl.15:00 (kommer även kunna ses i efterhand)
Tema: Samverkan som möjliggörare för hållbar omställning av barns utomhusmiljöer – utmaningar och lösningar.
Passar: Tekniska förvaltningar, fastighetsbolag, grönyteskötsel och anläggningsföretag, miljösamordnare, landskaps- och trädgårdsarkitekter, rektorer, förskollärare, lärare och kommunpolitiker.
SMULLE-utmaningen

SMULLE-utmaningen handlar om att uppmuntra dig som aktör inom skola och kommun att dela med dig av era erfarenheter av att forma barns närmiljöer så att ekosystemtjänster, lek och lärande för hållbarhet stärks på samma gång. Vill du vara med?
Passar: Lärare, förskolepedagoger, vaktmästare, teknisk förvaltning, skolbespisning, rektor, kommunanställda...alla i skolans värld!
Platser på gården för barn och andra djur

I denna film får barnen och eleverna tillsammans med dig som vuxen se exempel på platser där både djur, människor och växter trivs. När ni sett filmen - fundera på hur det ser ut hos er. Vad skulle kunna ändras?
Passar: Förskola & lågstadium
Se filmen här
Undersök gårdens möjligheter

I den här filmen tittar vi på gården och hur man kan använda den på bästa sätt för allt levande. Var trivs gråsuggor, var finns skugga för återhämtning och var kan man samla regnvatten? Låt er inspireras!
Passar: Förskola & lågstadium
Se filmen här
Vad är ekologisk litteracitet?

Ekologisk litteracitet - eller ekologisk läskunnighet - innefattar kunskap om naturen, omsorg om naturen, och praktiska färdigheter. Den här filmen visar aktiviteter i en förskola som utvecklar ekologisk litteracitet hos barn.
Passar: Förskola & lågstadium samt vaktmästare
Så er egna äng

Att anlägga en liten äng på gården kan ge glädje länge, för oss människor och andra däggdjur, för fåglar, insekter och andra småkryp. Det är ett vackert och roligt sätt att bidra till den biologiska mångfalden som passar för alla åldrar.
Passar: Förskola & Grundskola
Se webbinariet i efterhand här
Samverkan

I denna film berättar förskollärare om utmaningar med samverkan och om förslag på bra lösningar. En vaktmästare berättar om hur han jobbar tillsammans med barnen och personalen på förskolan.
Passar: Förskola & lågstadium samt vaktmästare
Se filmen här
Gå med i Grön Flagg!
Vill du få inspiration och fortbildning inom lärande för hållbar utveckling under hela läsåret? Då är Grön Flagg något för dig.