ny smulle

SMULLE - lek och lärande med biologisk mångfald

SMULLE står för Samverkan för Mångfunktionella Utemiljöer för Lek, Lärande och stärkta Ekosystemtjänster och riktar sig till dig som jobbar på förskola eller grundskola.

SMULLE är forskningsbaserat och görs i samverkan mellan Jönköping University & Håll Sverige Rents utbildningsprogram Grön Flagg.

Varsågod, massor av fina SMULLE-upplägg att välja bland!

Titta på filmer och webbinarier och låt dig inspireras av de olika uppläggen. Vår förhoppning är att du får massor av inspiration och tips kring hur ni själva påverka just er gård! Kanske genom att anlägga en skogsträdgård, så en äng eller skapa platser för vila i skuggan - eller något helt annat? 

Längst ner på sidan hittar du också SMULLE-utmaningen, där ni kan inspirera och inspireras av hur andra jobbar!

Vad är ekologisk litteracitet?

smulle

Ekologisk litteracitet - eller ekologisk läskunnighet - innefattar kunskap om naturen, omsorg om naturen, och praktiska färdigheter. Den här filmen visar aktiviteter i en förskola som utvecklar ekologisk litteracitet hos barn.

Titta på filmen >>

Ekosystemtjänster på gården

bon

Möt experterna Magnus Tuvendal och Per Askerlund för att lära dig mer om ekosystemtjänster och deras positiva effekter för miljön och för oss människor.

Titta på webbinariet >>

Platser på gården för barn och andra djur

smulle

I denna film får barnen och eleverna tillsammans med dig som vuxen se exempel på platser där både djur, människor och växter trivs. När ni sett filmen - fundera på hur det ser ut hos er. Vad skulle kunna ändras?

Titta på filmen >>
 

Mini-skogsträdgården

Undersök gårdens möjligheter

Så er egen äng

Samverkan

Läroplanskopplingar

Här hittar du läroplanskopplingar för...

Förskolan >>

Grundskolan, förskoleklassen och fritidsverksamhet >>

Inspirera och inspireras genom SMULLE-utmaningen

SMULLE-utmaningen handlar om att uppmuntra dig som aktör inom skola och kommun att dela med dig av era erfarenheter av att forma barns närmiljöer så att ekosystemtjänster, lek och lärande för hållbarhet stärks på samma gång. Vill du vara med?

Passar lärare, förskolepedagoger, vaktmästare, teknisk förvaltning, skolbespisning, rektor, kommunanställda...alla i skolans värld!

Inkomna bidrag:

Kastorpsskolan Norra Lomma >>

Attarpsskolan Jönköping, fritids >>

Attarpsskolan Jönköping, förskoleklass >>

Gå med i Grön Flagg!

Vill du få inspiration och fortbildning inom lärande för hållbar utveckling under hela läsåret? Då är Grön Flagg något för dig.